De rat

 

Verblijf

Goed, je hebt besloten je helemaal in de ratten te storten, gekeken waar je ratten vandaan zullen komen en misschien zelfs al wel een paar rittens gereserveerd. Waar en hoe ga je je ratten huisvesten? Hiervoor zijn een heleboel mogelijkheden.

Om te beginnen moet gezegd worden dat ratten flink wat ruimte nodig hebben. Als minimum voor 2 ratten wordt nogal eens de norm van 70x45x70cm (2-laagse Terenziani) of 80x50x63 (Savic Freddy 2) gehanteerd. Maar hoe groter hoe beter natuurlijk. Ratten klimmen graag, dus alleen rechtop kunnen staan, voldoet niet aan de behoefte van de rat. Bovendien is een grotere kooi minder snel vies en zal dus minder snel ‘stinken'. Als de ratten veel in hun kooi zitten moet die uiteraard groter zijn dan wanneer ze regelmatig vrij mogen rondlopen. Verder is een goede inrichting belangrijk, verschillende verdiepingen en verschillende slaapplekjes, zodat de kooi goed benut wordt. Een kooi kan dan ook nooit te groot zijn, wel te klein!

Kooien zijn te koop in dierenwinkels, via online dierenwinkels of tweedehands verkooppunten op internet zoals Marktplaats en Ebay. Verschillende hokken of kooien zijn te gebruiken of te maken om je ratten in onder te brengen. Hieronder worden er een aantal besproken.  

Traliekooi

Traliekooien bestaan meestal uit een onderbak van kunststof of metaal met een bovendeel van tralies. Een groot voordeel van een traliekooi de klimmogelijkheid. Daarnaast is het eenvoudig om speelgoed op te hangen in de kooi. Ook kan de kooi gemakkelijk worden schoongemaakt, iets dat met een groot zwaar aquarium een stuk moeilijker goed te doen is. De ventilatie in een traliekooi is goed, kijk echter wel uit voor tocht, hier kunnen ratten niet goed tegen. Weinig kooien worden speciaal voor ratten gemaakt, maar kooien voor bijvoorbeeld fretten of chinchilla's kunnen zeer geschikt zijn. Het is ook mogelijk om kamervolières voor vogels te gebruiken. Die kooien hebben vaak een wat kleiner grondoppervlakte, maar maken dit in de hoogte helemaal goed. Let wel op de ruimte tussen de spijlen. Ratten zijn ware ontsnappingskunstenaars en kunnen soms door kieren die je niet voor mogelijk had gehouden. Als ze jong zijn zullen de spijlen van bijvoorbeeld een konijnenhok zeker te ver uiteen staan, maar onderschat ook niet hoe slank een volwassen rat zich kan maken.

Aquarium met traliedeel
Een andere geschikte manier om je ratten te huisvesten is een (oud) aquarium of andere glazen bak gecombineerd met een traliegedeelte. Zo creëer je voldoende ventilatie en klimmogelijkheid en is het ook makkelijker om buizen en hangmatten en dergelijke te bevestigen. Let wel op dat een massief glazen bak, door het grote gewicht, lastig schoon te maken zal zijn. Kijk bij het gebruiken van een oud aquarium uit voor achterwandjes die mogelijk schadelijk kunnen zijn wanneer de ratten eraan knagen en voor restanten oude stopverf.

Zelfbouwkooi
Veel rattenliefhebbers blijken meesters in het verzinnen van oplossingen om hun ratten te huisvesten. Niet alleen worden verschillende soorten verblijven gecombineerd, de zogenaamde rattenflat waarbij verschillende kooien op elkaar worden vastgemaakt, ook wordt er zelf het nodige ontworpen en gespijkerd. Zo worden bijvoorbeeld boeken - en kledingkasten omgebouwd tot rattenpaleizen. Wie creatief is kan dus een aardig eind komen.

Houd er bij het doe-het-zelven wel rekening mee dat een rat een verwoede knager is. Zorg dat er niet aan randen geknaagd kan worden, maar werk houten hoeken af met ijzeren latten. Een ander nadeel van hout is dat er urine intrekt. Maak het hout dus waterafstotend door het een aantal keer af te lakken met bijvoorbeeld botenlak. Eenmaal uitgehard kan dat geen kwaad.

Ongeschikte kooien voor permanente huisvesting
Te kleine kooien natuurlijk. Daarnaast de zogenaamde laboratoriumbakken en duna's. Duna's zijn echter wel geschikt als tijdelijke ziekenboeg of als tijdelijke kooi als je de gewone kooi aan het poetsen bent. Deze kooien zijn tevens geschikt als bevallingskooi.

 

Voeding

 

Het is niet moeilijk om je ratten goed te voeren, als je even weet waar je op moet letten. Ratten zijn alleseters, dat betekend dat ze ook dierlijke eiwitten nodig hebben. Basis voor een goede, verantwoorde voeding is gewoon standaard rattenvoer, van verschillende merken verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de dierenwinkel of via online dierenwinkels. De meeste producten zijn gemengde voeders zoals XtraVital, Hope Farms, Reggy Rat, enzovoort. Ook zijn er de zogenaamde labobrokken, een brok die alles in één bevat. Voordeel van zo’n brok is dat je rat zo alle voedingsstoffen binnen krijgt die nodig is. Nadeel is dat het er saai uit ziet en dat ratten niet de keuze hebben om er uit te vissen waar ze op dat moment behoefte aan hebben.

Een extra aandachtspunt is het eiwitgehalte. In kant-en-klare voeders is het dierlijke eiwitgehalte vaak te hoog en moeilijk verteerbaar omdat er gebruik wordt gemaakt van laagwaardig eiwit. Dat betekent dat het dier veel moeite moet doen om dit eiwit te verteren en vaak een deel ervan niet eens opgenomen wordt. Als alternatief kun je ook een voer gebruiken dat vrij is van dierlijke eiwitten en dit aanvullen door om de dag hoogwaardig hondenvoer te geven in de vorm van brokken of geef kippenvlees of vis. Ook kun je kippenbotten geven of de botten van karbonades. Overigens wordt er nog steeds wel eens gedacht dat je ratten geen vlees mag geven, omdat ze daar vals van zouden worden. Dit is echter absoluut niet het geval.

De dagelijkse hoeveelheid per rat verschilt per fabrikant, raadpleeg daarom de verpakking. Meng je zelf het voer, geef dan minimaal 20 gram per rat per dag.

Je zou ook zelf het voer samen kunnen stellen. Je kunt Scuttling Gourmet als richtlijn hanteren.

Welk voer je ook kiest, geef dagelijks een beetje groente en fruit. Vooral boerenkool bevat veel vitamines en mineralen.

Voeding jonge ratten
Jonge ratten eten als bouwvakkers, ze eten net zoveel zo niet meer als volwassen ratten! Ze hebben ook meer behoefte aan dierlijke eiwitten. Zorg dat ze dagelijks hierin worden voorzien. Niet noodzakelijk, maar wel leuk om naar te kijken: geef een schaaltje meergranen babypap aangemaakt met water of kattenmelk / sojamelk. Eventueel meng je er een beetje kattenvoer uit blik door. Voor rittens die – om wat voor reden dan ook – een achterstand hebben is dit zelfs wenselijk. Geef daarnaast dagelijks een beetje groente en fruit.

Voeding oudere ratten
Oudere ratten hebben minder behoefte aan dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten worden ook steeds moeilijker verteerbaar en worden een grotere belasting voor de nieren naarmate ratten ouder worden. Geef daarom hoogwaardige licht verteerbare dierlijke eiwitten. Beperk het aantal keren dat je dierlijke eiwitten geeft. Oudere ratten lijken meer te eten – of misschien eten ze vaker -, zorg dus dat ze altijd voldoende voer hebben.

Tafelresten
Ratten kunnen rustig mee eten van tafelresten. Bedenk echter dat te zout, te vet en te heet gekruid niet goed voor hen is, geef dit dus niet. Verder zijn sommige koolsoorten voor ratten slecht verteerbaar zoals groene, witte en rode kool.